Updates

Vital information

Our plans have been influenced by the new approach to quality commercial space, with a closer focus on sustainability, public space and wider amenities to support office users. We are looking to create a beautiful new building with visual permeability throughout, and quality public realm for all to enjoy.

Proposed uses

The building will contain 19 floors of office space, with retail and café space at ground floor.

Height and form

The building will be 78.5m high at its maximum point, on a level with One Creechurch Place, the site’s neighbour. This has been carefully chosen to ensure it is appropriate within the local context and helps with the transition of heights towards to centre of the Eastern Cluster. It will not impact on key views from the Tower of London World Heritage Site.

As we’ve consulted local people, researched the commercial requirements of SMEs and assessed the sunlight and daylight, prevailing winds and climatic considerations, we have come to the final form you see today, which will generate a different set of experiences when viewed from different locations. Tall and slender from the junction of Creechurch Lane and Leadenhall Street, and broader, more institutional from the northwest when viewed in the context of new tall office buildings.

The ground floor and mezzanine, with two retail units with 2,000 sqft space and the open office lobby,
will create an open active entrance onto the new public square

Layout

The basement will house plant, refuse and storage.

The ground floor office reception is proposed as a generous, glazed, double height space, with retail or café space at the Heneage Place end.

A mezzanine floor provides additional space for the retail unit and, to the northern end of the building, a cycle store for workers.

Typical office floors above have been designed to be an open, flexible space that could be broken into more secluded areas if necessary. Each floor has a dedicated terrace space to the south east, providing a point for respite.

Plant space is located also on the 19th floor and roof.

Sustainability

Quality and sustainability come hand in hand. Our proposed building will achieve a BREEAM rating of Excellent.

To do this, we’ve prioritised passive measures, using balconies to provide solar shading, to keep the building cool, as well as using grey water and maximising natural light penetration to reduce water and energy consumption. We’re also using efficient modern plant, including Air Source Heat Pumps, and providing new greening and ample cycle parking.

The form is aligned with the prevailing winds, reducing the potential for downdrafts, with balconies and other features designed to further break up wind flow.

Safety and security has also been a top priority – we’ve incorporated all advice from the City’s ‘Secured by Design’ expert, including about on public lighting and hostile vehicle mitigation.

Design updates

Public realm

There is an opportunity to transform the area between One Creechurch Place and the site by reinvigorating the public realm, improving the pedestrian and cycling experience and providing new areas of seating and planting.

This will particularly benefit the route through the newly invigorated Mitre Passage as well as ensure the existing cycle route, which must be maintained to support the nearby Cycle Superhighway 2, is safely accommodated within the public realm.

Using high quality materials, including Yorkstone flags, granite curbstones and planters, we will create a welcome pocket park for residents, workers and visitors to sit or pass through which will last for years to come.

Urban Greening

As the City becomes a greener, more pedestrian friendly environment, we have looked at ways to increase biodiversity and promote a health workspace. We originally proposed a green wall on the south face of the building. Over the last few months, we’ve looked at ways to increase its size to maximise the benefit.

Our new green wall will now cover four panels across the height of the building, covering 384 sqm, that’s roughly the size of two tennis courts.

We’ve also added a new planter box on the first and second floors, to bring an additional sense of nature into the perspective of passers-by.

Examples of urban greening
Examples of urban greening
Previous
Next
New Plans for extended green wall
Previous proposal for green wall
Previous
Next

Northern façade

The norther façade design has been tailored to both respond to the modern context of the City and the historically significant Synagogue.

At street level, the design reflects the historic context, particularly the narrow character of Heneage Lane. We have developed an element of visual interest by using a relief pattern in the stone to accentuate the ground and first floors, taking inspiration from the style of architecture used at Holy Trinity Priory, which, until it was dissolved in 1532, was close to the site.

The upper levels have been designed to suit the modern style of buildings in the Eastern Cluster.

Other changes

We’ve also introduced new showers in the cycle store, with two spaces for larger bikes  and a cycle repair station as part of the 166 bike spaces we are providing.

Northern façade